Jun 112010
 

Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 9 juni werd de PVV van Geert Wilders met afstand de grootste partij in Limburg; 26,8% van de Limburgers stemde op hem en in 80% van de Limburgse gemeenten is de partij van Wilders nu de grootste. Een door meerderen genoemde reden voor deze massale overstap is de wraak van de Limburgers op de arrogante houding van de Randstedelingen. Een arrogantie die onder meer blijkt uit het negeren door de CDA-top van de geluiden uit het katholieke zuiden, dat de protestante Balkenende na 8 jaar meer dan zat was. Hadden Leers of Verhagen de CDA-kar getrokken, dan zou het beeld er ongetwijfeld anders hebben uitgezien. En het lijdt geen twijfel dat juist Geert Wilders degene is die de afgelopen tijd openlijk en naar nu blijkt met succes tegen deze arrogantie heeft lopen aanschoppen, toevallig ook nog ‘een van ons’. Alleen Emile Roemer kwam met zijn fris en duidelijk optreden in de buurt, maar heeft waarschijnlijk te weinig tijd gehad om voldoende vertrouwen te winnen. Uit het feit dat niemand van Wilders achterban het hem kwalijk neemt, wanneer hij nauwelijks een dag na de verkiezingen zijn breekpunt over de AOW laat vallen, blijkt eens te meer dat het deze achterban minstens zo zeer gaat om de vorm waarin Wilders zijn boodschap giet: het schofferen van de Haagse pluche. Het trieste aan deze gang van zaken is dat Sjeng en Marie uit Kerkrade met deze keuze vooral in eigen vlees gesneden hebben, want hun situatie zal er met een VVD-PVV kabinet zeker niet op vooruit gaan.

Wilders mag met zijn gedachtegoed een gevaar voor de democratie zijn, het negeren van ‘de provincie’ door de gevestigde partijen is dat eveneens. Femke, Job, Maxime, Mark, doe daar iets aan. Maar toch, Limburg had een betere oplossing moeten verzinnen om de Randstad af te straffen dan het sterk maken van iemand die mensen beoordeelt op grond van hun afkomst en geloof. Nu rest alleen schaamte voor ‘os sjoeëne Limburg’.

  2 Responses to “Limburg neemt wraak op de Randstad en stemt massaal op Wilders”

  1. Zelf vind ik het een beetje jammer dat nu voortdurend heel limburg over éen kam wordt geschoren.. Er heeft maar een deel van limburg op Wilders gestemd.. Gelukkig is het grootste deel van ‘os sjoeane limburg’ het toch niet helemaal eens met deze man. Dus zullen we niet heel limburg de schuld geven van deze actie?!

    Bedankt.

  2. Beste……
    Dank voor de terechte nuancering; je hebt natuurlijk helemaal gelijk. Dat is een van de vervelende gevolgen van dit toch onrustbarend groot aantal dat op Wilders heeft gestemd: het imago van heel onze mooie provincie Limburg wordt daardoor aangetast.
    Frans Schütt

 Leave a Reply

(vereist)

(vereist)