Feb 182016
 

e31566b1-b2b0-47dd-89bc-fe21ceff81e4?width=664&height=374Beste president Erdogan,

Denkt u nu echt dat wij achterlijk zijn hier in het westen? Gisteren vond opnieuw een vreselijke aanslag plaats in Ankara, met 28 doden en vele gewonden. We hebben de beelden ervan gezien. De rook is nog niet opgetrokken of u staat al met de opgeheven vinger klaar om de Koerden te beschuldigen. Uw eigen Turkse Koerden? Nee, deze keer zijn het de Syrische Koerden, die u al dagen over uw grenzen heen met bombardementen aan het bestoken bent. Want u vindt het maar niets, dit volk zo dicht aan uw grenzen.

Vertel mij, meneer Erdogan, wat het belang van deze Koerden bij een bomaanslag in Ankara kan zijn. De hele wereld snapt toch dat zij in eigen voet zouden schieten met zo’n aanslag. Ze hebben hun zaakjes immers goed op orde: De VS en de NAVO zien hen als partners in de strijd tegen IS. Waarom zouden ze zo’n partnerschap in de waagschaal stellen door een aanslag in Ankara te plegen? Wraak, zegt u? Kennen wij de Koerden in Syrië en Irak als een wraakzuchtig volkje, dat iedere vorm van tactiek en strategie overboord gooit, wanneer ze geraakt worden? Ik dacht het niet. Tot nu toe vormen ze de meest efficiënt opererende militaire macht op de grond tegen ISIS.

Dat ISIS achter de aanslag zit, houd ik voor mogelijk, want zij zijn er op uit om de wereld in brand te zetten en grijpen daartoe alles aan. Maar hoe vreemd het ook moge klinken, meneer Erdogan, u bent zelf de partij die het meeste baat heeft bij deze vreselijke aanslag. Want door hem in de schoenen te schuiven van de Syrische Koerden, rechtvaardigt u de bombardementen op deze groep. Bombardementen die u ook voor de aanslag al uitvoerde. Bombardementen die door uw Westerse bondgenoten streng bekritiseerd worden, omdat ze niet alleen hun partnerschap met de Koerden op het spel zetten, maar bovendien een bedreiging vormen voor de wereldvrede. Want door de aanslag in de schoenen van de Syrische Koerden te schuiven kunt u ons oproepen een eind aan de samenwerking met de Koerden te maken en ons achter u te scharen in uw strijd tegen deze groep. En als we dat doen, meneer Erdogan, komen we gevaarlijk dicht in de buurt van de Russische bommenwerpers, die in delfde streek Assad steunen in zijn beleg van Aleppo. Voor u geen slechte zaak, want u bent er in korte tijd ook al in geslaagd Rusland tot uw vijand te maken. Voor de rest van de wereld echter een groot probleem, want als de NAVO en Rusland met elkaar in botsing komen, is niet alleen de vrede in Syrië ver te zoeken, maar de gehele wereldvrede.

Kortom, voor wij bereid zijn deze risico’s te lopen, meneer Erdogan, moet u ons toch echt haarfijn duidelijk weten te maken, waarom een Koerdische groepering bereid is zichzelf zo nadrukkelijk te benadelen en u daarmee in een positie te plaatsen waar u al weken lang tevergeefs om roept.

 Leave a Reply

(vereist)

(vereist)