Nov 192015
 

Woensdag 18 november 2015. Aandacht werkt verslavend, ongeacht of deze positief of kritisch is. En aandacht hebben de gestoorde misdadigers met hun gruweldaden in Parijs gekregen, van politici die “oorlog!” roepen en media die rood kleuren. Zouden zij nu echt niet in de gaten hebben dat ze daarmee de voedingsbodem creëren voor nieuwe bloedbaden? 

Vanaf vrijdagavond worden de media volledig beheerst door de gruweldaden van een stel gestoorde idioten in Parijs. De wereld noemt hen terroristen. De Islamitische Staat eist de verantwoordelijkheid voor de daden op. President Hollande roept de noodtoestand uit voor heel Frankrijk en spreekt in Versailles 577 afgevaardigden van de Assemblée Nationale en 348 senatoren toe met de woorden: ”Frankrijk is in oorlog, we zullen meedogenloos zijn en de jihadistische vijand vernietigen.” De Nederlandse premier Rutte doet niet voor hem onder met zijn: ”Wij zijn in oorlog met IS.” Er volgen valse bommeldingen, waardoor bepaalde Schermafbeelding 2015-11-18 om 12.06.44vluchten worden afgelast en de voetbalwedstrijd Duitsland – Nederland niet doorgaat. De Volkskrant brengt maandag een editie uit waarvan de voorpagina nagenoeg volledig rood is gekleurd – stilistisch wel bijzonder mooi, dat moet gezegd. En Ayaan Hirsi Ali pleit voor een ’Fort Europa’ dat zijn grenzen hermetisch gesloten houdt.

 De gestoorde criminelen die de aanslagen in Parijs hebben gepleegd komen uit achterstandswijken van grote steden, leven veelal op straat, worden eerder door de buurt opgevoed dan door hun ouders en hebben uiterst gebrekkig onderwijs genoten. Ze maken geen kans om op een reguliere wijze aan de samenleving deel te nemen, voelen zich door die samenleving in de steek gelaten, zitten vol met wrok en hebben niets te verliezen. Zolang we uit hun wijken blijven hebben we geen last van deze jonge mensen en kunnen we ze probleemloos blijven negeren, wat we dan ook veelvuldig doen.

 Totdat ze naar buiten komen en zo’n gruweldaad verrichten. Dan is de wereld plotseling te klein, zetten ze hele landen naar hun hand, weten ze zich gesteund door zo’n machtige organisatie als ISIS, zijn ze de veroorzakers van oorlog, laten ze al die wel geslaagde mensen sidderen van angst, zien ze dagenlang alle aandacht op zich gericht en ja, kleuren ze de Volkskrant rood. Van het ene op het andere moment bepalen zij de wereldagenda, zijn zij koninkjes op hun troon. Hoeveel nog niet zo ver geradicaliseerde jongemannen en jonge vrouwen die toch niets te verliezen hebben – en dat zijn er veel – zullen vol bewondering en jaloezie naar al die aandacht kijken en daardoor net dat ene zetje krijgen dat hen over de grens van het toelaatbare duwt? Want zo werkt dat met aandacht, ongeacht of deze positief of negatief is.

 Ze hebben het waarschijnlijk zelf niet in de gaten, maar feitelijk zijn de politici en media met vereende krachten de voedingsbodem aan het creëren voor een volgende, nog sensationelere gruweldaad. Hun reactie en veelal overdreven aandacht getuigt van weinig psychologisch inzicht en vertoont eerder de kenmerken van een massahysterie.

 We hebben hier te maken met meedogenloze en gestoorde misdadigers, die ook als zodanig moeten worden benaderd, opgespoord en berecht. Daarvoor is een sterke politiemacht nodig en als het echt niet anders kan een kortdurende noodtoestand, maar zulke krachttermen als ’in oorlog’ en ’de vijand vernietigen’ vormen alleen maar olie op het vuur voor degenen die deze chaos willen veroorzaken.

 Leave a Reply

(vereist)

(vereist)