Nov 102014
 

olijfboomWanneer je dochter ouder wordt, de dertig gepasseerd is en haar relatie de stabiliteit van een huwelijk verkregen heeft, komt de dreiging dat je opa wordt steeds dichterbij. Dreiging? Ja, dreiging. Want opa worden voelt zo, zo oud! Je wil eeuwig jong blijven, het liefst nog een keertje papa worden, helemaal verkocht zijn door dat kleine lijfje, luiers verschonen, troosten, koesteren, trots achter de kinderwagen lopen, springen, rennen, troosten, met je kindje aan de hand lopen, schommelen, zwemmen, nog een keer troosten, leren fietsen, de eerste keer naar school brengen en aarzelend aan de juffrouw overdragen.

En dan is het zover: “Pap, je wordt opa.”
Je ziet je dochter negen maanden lang groeien, letterlijk en figuurlijk. Ze geniet van haar zwangerschap, eerst nog voorzichtig, maar met het groeien van haar buik neemt haar zelfvertrouwen toe. Ze is in een keer vrouw geworden. Je bent blij dat het zo goed met haar gaat, je leeft met haar mee en laat het over je heen komen, het opa worden.

En dan is het zover: “Pap, je bent opa.”
Je schreeuwt, je springt, je huilt, je omarmt Liesje, je vrouw: “Ik ben opa!” Waarom moet je huilen? Je snapt het niet, maar wat geeft het? Je stapt samen in de auto, want je wilt ze zien, je kleinzoon, je dochter, die deze klus in vijf uur klaarde en de trotse vader. Je ziet hem voor het eerst, je mag hem vasthouden en dan, zonder dat je er op bent voorbereid, gebeurt het opnieuw, hoe het kan weet je niet, maar je bent opnieuw helemaal verkocht door dat kleine lijfje. Wanneer ze een weekend komen logeren, het nieuwe gezinnetje, mag je hem af en toe vasthouden, troosten, koesteren, hem samen met Liesje verschonen en aankleden, achter de kinderwagen lopen, af en toe stiekem een traantje wegpinken en je weet het zeker, straks ga je met hem rennen, voetballen, schommelen, wandelen en al die andere dingen. Wie zei dat opa’s oud zijn? Je ziet Liesje denken, met een vertederde blik in haar ogen: “Gekke oude man, je lijkt wel een kind!”

  One Response to “Opa”

  1. Gefeliciteerd!

    Vrolijke groet,

 Leave a Reply

(vereist)

(vereist)