Sep 092014
 

imagesEind jaren tachtig ging ik als jochie een middagje naar het strand met een Marokkaans gezin. Vader Mohammed, moeder Aisha en hun zonen Anuar en Ashraf. Anuar en ik voetbalden samen bij voetbalclub DSO. Mohammed was KNVB-scheidsrechter. Als hij ons team floot en ik een overtreding maakte, waarschuwde hij vaderlijk: ‘Joost, rustig! Anders ga je er even uit.’. Aisha had die middag haar elegante badpak aangetrokken. Deze familie voelde zich thuis in Utrecht.

Regelmatig denk ik aan hen en andere geïntegreerde Marokkanen en Turken. Voelen zij zich verbitterd sinds de opkomst van Pim Fortuyn? Worden ze doodmoe als aanhangers van Geert Wilders om minder Marokkanen roepen? Verlangen ze terug naar de jaren voor 2000, toen ze zonder alle negatieve politieke – en media aandacht leefden?

Niet alleen kortzichtige autochtonen maken het goedwillende Marokkanen en Turken lastig. Marokkanen zijn naar verhouding oververtegenwoordigd in de misdaadstatistieken. Daarnaast is een groep intolerant tegen homo’s, joden en vrouwen. Deze raddraaiers verpesten het voor de anderen. In wij-zij discussies verdwijnen de nuances en worden zij vaak op een grote hoop geveegd. We kennen de minachtende opmerkingen allemaal wel. In de Utrechtse wijk Kanaleneiland loeien dagelijks sirenes. ‘Laat die Marokkanen elkaar daar maar afmaken!’.

Tot overmaat van ramp straalt alle barbarij in het Midden-Oosten deze zomer ook op geïntegreerde Nederlandse moslims af. De barbarij dringt onze landsgrenzen binnen. Extremistische griezels in de Haagse Schilderswijk steunen IS openlijk, zwaaien met IS-vlaggen en kramen de meest weerzinwekkende antisemitische leuzen uit.

Daar sta je dan als welwillende moslim(a) bedremmeld met je Nikes, iPod en je groene hoofddoek. Je juichte de Arabische Lente toe. Je spuugde op Khadaffi. Eindelijk zou het Midden-Oosten vrij worden, zonder de Islam te verloochenen. Je hoopte dat het Westen en Midden-Oosten naar elkaar toe zouden groeien.

Die droom spat uiteen. Lijdzaam kijk je toe hoe de kleine groep haat zaaiende mannen én vrouwen in Den Haag de Arabische Lente kaapt. Je veroordeelt de genocide door IS. Deze creeps overschreeuwen jouw protest. Hun optreden schaadt de vredelievende Nederlandse Marokkanen en Turken. Jij en andere welwillende moslims moeten sterk zijn, want tegen zoveel schreeuwende tegenstand is niets te beginnen. De media zoomen gretig in op de extremistische griezels. De betoging afgelopen zondag op de Dam tegen het geweld van IS krijgt nauwelijks aandacht. Ik denk aan mijn mooie middag op het strand en heb met de vriendelijke, geïntegreerde Marokkanen en Turken te doen.

  One Response to “Griezels kapen jouw Arabische Lente”

  1. Mooi en griezelig werkelijk Joost. Je intro en slot maken dat dit stuk mij raakt.

 Leave a Reply

(vereist)

(vereist)