Jan 302013
 

Trix jij bent de enige koningin die ik als 35-jarige heb meegemaakt. Jij was de constante factor in de soms rumoerige Nederlandse politiek.

Ik heb talloze premiers voorbij zien komen. Ruud Lubbers, Wim Kok, Jan Peter Balkenende verlieten Den Haag met een daverende knal. De kiezers hoefden ze na jaren van hard werken niet meer en stemden ze weg. Wim Kok en zijn regeringsploeg traden terecht af na het vernietigende Srebrenica-rapport. Bij deze tragische gebeurtenis in Srebrenica kwamen 8000 Bosnische mannen en jongens om het leven, terwijl ze bescherming hadden gezocht bij Nederlandse VN-soldaten.

Trix jij bleef meer dan dertig jaar zitten en veroverde gaandeweg onze harten. Na de Bijlmerramp bezocht je de getroffen flats. Na de dramatische aanslag op jouw familie op Koninginnedag in Apeldoorn, waarbij acht mensen het leven lieten, bezocht je samen met Willem Alexander en Maxima de gewonden en nabestaanden. Je stak ons geschokte landgenoten in een emotionele toespraak een hart onder de riem. De waardering voor het koningshuis steeg.

Ieder jaar keek ik weer uit naar je kersttoespraak. Je pleidooi voor een duurzamere omgang met de aarde sloeg aan. Ik smulde van je oproep voor verdraagzaamheid in een politiek tijdperk waarin de PVV het debat over hoe wij met elkaar samen zouden moeten leven gijzelde. Durfden de Haagse politici zich maar eens zo krachtig tegen Geert en zijn akelige kornuiten uit te laten. Eindelijk een vorstelijk tegengeluid tegen het gelieg en overdreven geweeklaag van deze bruinhemden. De buitenwereld is namelijk half zo slecht nog niet als zij hem in het parlement voorstellen. Jouw woorden tonen telkens weer dat je uit het juiste hout bent gesneden.

Alhoewel…? Op jouw staatsbezoeken valt zeker wat af te dingen. Ik herinner mij dat de Nederlandse ambassadeur in Zuid-Afrika zijn vriendin niet mocht meenemen naar een officieel staatsbanket. Als kind van gescheiden ouders klinkt dat achterlijk. Telt dan alleen het huwelijk als een officiële relatie? Ach, dit speelde medio jaren negentig. Meer dan vijftien jaar geleden. Hopelijk denk jij daar nu anders over.

Ook heb ik stevige bedenkingen bij jouw bezoeken aan regelrechte boevenstaten. Is het echt nodig om hartelijke relaties te onderhouden met olie- en gasrijke landen als Oman, Brunei en Rusland? Alles voor de BV Nederland moeten wij maar denken.

Politici – en jij dus ook – maken helaas altijd vuile handen. Het is onmogelijk om altijd ethisch te handelen in de politiek. Maar de meegereisde ministers en staatssecretarissen zullen de mensenrechtensituatie in deze landen toch hebben besproken? Wij moeten altijd in dialoog blijven met deze niet-democratische regimes, die de mensenrechten van hun burgers schenden. Wij kunnen alleen met hartelijke staatsbezoeken binnenlandse veranderingen afdwingen. Zijn dat de nobele gedachten bij deze handelsmissies?

Als laatste puntje van kritiek noem ik nog alle belastingvoordelen die jij en je directe familie ontvangen. Jullie betalen geen of nauwelijks belastingen. Als je dat optelt bij alle vorstelijke toelages die jullie ontvangen kost het koningshuis de samenleving een aardige duit. Kan dat in tijden van crisis nou niet anders? Betaal eens mee. Gooi een aantal paleizen en lusthoven plat. Het zijn historische gebouwen, maar uiteindelijk zijn het slechts stenen. Niemand zal daar een traan om laten!

Het koningshuis hoort al 200 jaar bij Nederland en moet blijven. Alleen een kleine groep republikeinen wilt het afschaffen. Zij noemen het instituut en het idee van erfopvolging hopeloos ouderwets. Het past niet in een moderne democratie waar leiders worden gekozen. Daar hebben deze republikeinen deels gelijk in. Maar jij hebt met je stijl laten zien dat het koningshuis stabiliteit brengt in ons onrustige politieke landschap.

Koninginnedag is voor velen een bijzonder feest. Jij en je familie zijn ongekend populair. Volgens een recente peiling van de NOS houden bijna 9 van de 10 Nederlanders van jou. Politici durven daar alleen maar van te dromen. Hun politieke loopbaan eindigt altijd in mineur. Jij vertrekt op je hoogtepunt.

Het is even wennen dat je er na je aftreden in het voorjaar na 33 jaar niet meer zult zijn. Ik dacht dat je koningin Elizabeth van het Verenigd Koninkrijk zou volgen en nog jaren op de troon zou blijven zitten. Maar zoals je zelf zei is het tijd voor een nieuwe generatie. Ik heb vertrouwen in de nieuwe koning en zijn spontane, intelligente vrouw.

Lieve Trix we zullen je niet vergeten. Hartelijk bedankt voor alles. Het ga je goed.

  2 Responses to “Dag lieve Trix”

  1. Mooie foto.

  2. Ik neem aan dat het hier gaat om een recente foto. Ze ziet er goed uit en heeft een mooie uitstraling. Er straalt opgewekte grandeur vanuit. Ik zou er voor tekenen als mijn vriendin er op 75-jarige leeftijd nog zo prima uitziet.

 Leave a Reply

(vereist)

(vereist)