Okt 222012
 

Mede door een stevig ontwikkeld milieubewustzijn van de bevolking en een daar op afgestemd subsidiebeleid staat nu de helft van alle zonnepanelen ter wereld in Duitsland. Het land is goed bezig met groene energie, want samen met de vele – weliswaar het uitzicht van de omgeving vervuilende – windmolens zorgen de panelen voor 45 procent van de elektriciteit in Duitsland. Het Nederlandse GroenLinks – hallo zonaanbidders en navelstaarders, wakker worden, zijn jullie er nog? – zou hier een voorbeeld aan kunnen nemen en zichzelf op die manier nieuw leven in kunnen blazen.

Het moge duidelijk zijn dat de Duitse EU-commissaris voor energie Günther Oettinger maling heeft aan groene energie. Hij vindt dat Duitsland moet stoppen met het plaatsen van zonnepanelen, omdat kolen- en gasgestookte centrales onrendabel dreigen te worden. Pikant detail: meneer Oettinger was tot voor kort  minister-president van de Duitse deelstaat  Baden-Würtemberg en heeft in die tijd een vergunning verleend voor de bouw van een omstreden kolencentrale in Mannheim. Een duidelijk geval van belangenverstrengeling. Tegen het verlenen van de vergunning heeft het Wereldnatuurfonds in Brussel een klacht ingediend.

Een EU die zichzelf serieus neemt doet er goed aan om deze al vaker bekritiseerde commissaris te vervangen, want zou hij het onrendabel worden van vervuilende centrales als gevolg van het groene energiebeleid niet juist moeten toejuichen in plaats van schaamteloos op de stoel van Euro-commissaris de belangen van zijn eigen deelstaat behartigen?

  One Response to “Euro-commissaris draait de wereld om”

  1. Ik dacht precies hetzelfde toen ik het bericht in de krant las. Heel goed opgemerkt!

 Leave a Reply

(vereist)

(vereist)