Sep 142012
 

De VVD viert feest: de partij  heeft met 41 zetels een prachtige overwinning behaald en zij is voor de tweede keer de grootste in het land geworden. Als de alcohol uit de lijven is verdwenen en de hossende krijtstrepen weer zijn geland, zal men geleidelijk aan tot de ontdekking komen, dat er ook een Pyrrhus-randje aan de overwinning zit. Was het in 2010 nog mogelijk om achter de rug van de PvdA, D66 en GroenLinks om het gedoogkonijn uit de hoge hoed te toveren, dat alternatief zit er nu niet in. Nog los van de vraag of het CDA te porren zou zijn voor een herhaling van deze kamikaze actie, is de gedoogconstructie electoraal afgestraft en heeft met 69 zetels geen meerderheid meer in de Tweede Kamer. Een gedoogmeerderheid met de PVV is nu alleen nog mogelijk wanneer D66 als tweede kamikazepiloot hieraan zou deelnemen en die kans is uit te sluiten.

De uitslag kan, ondanks de grote overwinning van de VVD, ook niet verhelen dat Nederland een klein stukje naar links is opgeschoven: GroenLinks heeft weliswaar zes zetels verloren, maar daar staan acht zetels winst van de PvdA tegenover, een positief saldo van twee dus. En als men de ouderenpartij van Jan Nagel (ex-PvdA) er bij telt, stijgt dat saldo naar vier.

Kortom, de onderhandelingspositie van Samsom is een stuk sterker dan die van zijn voorgangers Cohen (in 2010), Bos (in 2003) en in een verder verleden de rampzalig verlopen formatie van Den Uyl (in 1977). De VVD kan hoe dan ook niet om de PvdA heen en moet tot zich door laten dringen dat ze als partij weliswaar een mooie overwinning heeft behaald, maar het gevoerde beleid van de afgelopen twee jaar niet kan continueren omdat dit zijn meerderheid heeft verloren.

Opvallend verder is de gekleurde rol die de media van meet af aan spelen bij hun verslaglegging van het formatieproces. Allerlei varianten worden uitvoerig belicht, met uitzondering van de meerderheidsvariant (in Tweede én Eerste Kamer) VVD, PvdA en SP. De Volkskrant volstaat met de constatering dat de VVD nooit zal willen regeren met twee socialistische partijen. Op zich geen vreemde constatering, maar waarom zou de PvdA dan wel willen regeren met twee liberale (VVD plus D66) of twee conservatieve (VVD plus CDA) partijen? Een dergelijke zwaai van de PvdA wordt gezien de aandacht die deze varianten krijgen blijkbaar wel als ‘normaal’ gezien. Gelukkig hield Rottenberg gisteren bij De Wereld Draait Door zijn hoofd koel en kwam met de variant die het meest recht doet aan de verkiezingsuitslag: VVD, PvdA, SP en D66. Een liberaal en een socialistisch blok, die beiden exact even groot zijn en elk bestaan uit een meer gematigde en een meer uitgesproken variant.

De boodschap aan de heren luidt dan ook: Mark, geniet van je overwinning en accepteer dat er een Pyrrhus-randje aan zit; Diederik, vrees niet om je rug recht te houden want ze kunnen hoe dan ook niet zonder jou. Gaan voor een kabinet VVD, PvdA, SP en D66, de Rottenberg-variant!

  5 Responses to “De Rottenberg-variant”

  1. Beste Frans, een kabinet bestaande uit VVD, PvdA, SP en D66, is toch hinken op twee gedachten: neoliberalisme en socialisme? Dat kan toch niet goed gaan, zonder dat een of meer partijen hun ideologische oorsprong gaat verloochenen? Een Paars kabinet, zoals destijds van Wim Kok, dat kan volgens mij helemaal niet meer.

  2. Natuurlijk heb je gelijk Tal, maar de kiezer laat de heren politici geen andere keus. Nieuwe verkiezingen zou dan nog de enige mogelijkheid zijn, zonder enige garantie dat het daarna duidelijker is overigens.

  3. Hoe pas je de verschillende partijprogramma’s in elkaar? Compromissenpolitiek zoals we nog nooit hebben gezien?

  4. Er zit weinig anders op Joost. En wie weet, kan er nog iets moois uit ontstaan. Herman Wijffels was vanavond op tv. Hij pleitte voor de stimulering van duurzame energie en industrie. Als de VVD zijn geliefkoosde marktwerking daar eens op richt bijvoorbeeld. Een vrije markt binnen de gestelde grenzen van duurzaamheid, een mooi compromis toch?

  5. Ha, ha! Ik verwacht dat VVD en PvdA met maximaal 1 andere partner in het kabinet gaan zitten. Ze kunnen het ook alleen samen. VVD heeft een gruwelijke hekel aan de SP. VVD heeft een haatcampange gevoerd tegen Roemer en zijn club. Zo jammer dat Roemer verbaal en inhoudelijk niet bij machte was om al die indianenverhalen van de VVD, over wat er met Nederland zou gebeuren als de socialisten aan het roer staan, te weerleggen. De SP gooit het land niet ten grabbel. Ook zij heeft het goed met onze BV voor. Roemer moet overigens terugtreden. Ik heb namelijk niet het idee dat hij het bij de volgende verkiezingen inhoudelijk en verbaal beter doet.

 Leave a Reply

(vereist)

(vereist)