Apr 272012
 

Jolande Sap toont sterke overeenkomsten met een zelfmoordterroriste. Bij de eerste Kunduz-coalitie liet ze hier al een staaltje van zien, door als leider van een pacifistische partij de doorslaggevende stem te verlenen aan een ‘politiemissie’ naar een land in oorlog. Inmiddels heeft de praktijk daar aangetoond wat in theorie vooraf werd gevreesd: een aanzienlijk deel van de met Jolande’s instemming opgeleide politieagenten ‘verdwijnt’ om mee te vechten met de Taliban. GroenLinks is deze aanslag op de eigen principes nog steeds niet te boven, getuige de al maanden durende halvering van de aanhang in de prognoses.

Blijkbaar vindt Jolande deze poging tot vernietiging van een politieke partij maar half geslaagd en probeert ze het nu nogmaals, door met dezelfde Kunduz-coalitie het meest rechtse kabinet dat Nederland heeft gekend in het zadel te houden. Naast het pacifisme heeft ze hiermee nu ook de sociale grondslag van GroenLinks ten grave gedragen. Wat rest is een partij met liberaal-kapitalistische uitgangspunten, hier en daar gelardeerd met een beetje groen. Het ligt voor de hand dat D66 deze brokstukken opraapt en aan zijn gelederen toevoegt, terwijl het groen momenteel beter ondergebracht is bij de Partij voor de Dieren, zoals Esther Ouwehand overtuigend aantoonde in het debat gisteren.

GroenLinks was lange tijd mijn partij, zoals ik elders heb uiteengezet. Het doet pijn te zien hoe de partij haar pacifistische en sociale principes te grabbel gooit. Één ding heeft Jolande daar wel mee bereikt: ze weet zich nu omringd door – weliswaar geen 77 – maar in ieder geval 4 mannelijke maagden. Veel plezier met dit minnespel, Jolande.

  4 Responses to “Van GroenLinks naar GroenRechts”

 1. Ik bewonder de moed van Jolande Sap.
  Het is nu kiezen; GroenLinks als serieuze regeringspartner, of als onbeduidende getuigenispartij.
  Als jij je zin krijgt wordt GroenLinks weggevaagd.
  Ik hoop dat vele gematigd linkse kiezers voor de lijn Jolande Sap gaan kiezen en dat wij deel gaan nemen aan het volgende kabinet met zo,n 9 of 10 zetels.

  We zullen zien hoe dit hachelijke avontuur afloopt.

 2. Henk,

  Natuurlijk zie ik mijn favoriete partij ook liever als serieuze regeringspartner dan als onbeduidende getuigenispartij. Maar wat heb je aan een serieuze regeringspartner, wanneer die daarvoor zijn ideeën te grabbel gooit? Die politiemissie, die nu voor een deel mensen klaarstoomt om voor de Taliban te gaan vechten had GroenLinks als voortzetting van o.a. de PSP nooit en te nimmer mogen goedkeuren, en naar mijn stellige overtuiging ook het nu voorliggende pakket niet. Het kan ook juist van moed getuigen om de druk van de geldwolven te weerstaan. Maar goed, de toekomst zal uitwijzen wie er gelijk heeft.

 3. Bij haar afscheid roemde Femke Halsema al enkele thema’s waarvoor GroenLinks zich onder haar leiding had ingezet: hervorming van de AOW en ijvering voor hervorming van het ontslagrecht. Niet echt linkse thema’s. Sinds het aantreden van Jolande Sap stemt GroenLinks meer voor punten die de SP op de agenda zet in de Tweede Kamer. Dus GroenLinks is onder Sap al linkser geworden. Nu bezuinigt Groenlinks op punten die een echte linkse partij ongemoeid had gelaten. GroenLinks is een Links georiënteerde VVD in een groen jasje. Zodra Nederland systematisch meer werk maakt van duurzame energie heft Groen Links zich op en sluit ze zich aan bij de VVD. Ik zal er traan om laten…

 4. Beste Frans, ik hoop dat GroenLinks hieruit komt met een linkse en gematigde vleugel en dat er geen splitsing zal plaats vinden.
  Het pacifisme is niet meer van deze tijd, maar jij mag daar natuurlijk anders over denken.
  Ik hoor niet tot de goede oude Groenlinksers van vroeger, zoals jij kennelijk wel.

  Even goede vrienden, hopelijk in dezelfde partij.

 Leave a Reply

(vereist)

(vereist)