Apr 222012
 

Op 25 januari voorspelde ik het volgende:

“In april blaast Geert Wilders het kabinet op, omdat hij de voorgestelde bezuinigingen niet meer kan verantwoorden naar zijn slinkende achterban. Mede door de houding van de progressieve partijen rest demissionair minister-president Mark Rutte niets anders dan vervroegde verkiezingen uit te schrijven.”

Dit deel van mijn voorspelling is dus wonderwel uitgekomen. Rutte blijkt een goede pr-man te zijn met die eeuwige glimlach, maar hij mist het politieke gewicht om een kabinet door een moeilijke periode te loodsen. Hoe zal het nu verder gaan? Laten we eens naar het resterende deel van mijn voorspelling kijken:

“Voor het eerst in de parlementaire geschiedenis verschaft de kiezer Nederland op 20 juni een linkse sociaal-liberale meerderheid. De PvdA slaagt erin met haar ‘realistisch alternatief’ de weggelopen kiezers terug te winnen en blijft met 30 zetels de SP nipt voor als grootste partij. De onderhandelingen tussen PvdA, SP, D66 en Groenlinks over een regeerakkoord verlopen moeizaam. Naast bekende geschillen over de ww en de aow-leeftijd vormt ook de vraag wie van de grootmachten PvdA en SP de minister-president levert een twistpunt. Het feit dat binnen de PvdA menigeen de voorkeur geeft aan Wouter Bos boven Job Cohen, maakt het er niet eenvoudiger op. Maar op 31 augustus staat het sociaal-liberale kabinet op het bordes. Trots presenteert Femke Halsema als eerste vrouwelijke minister-president van Nederland haar team van ministers, waaronder we Wouter Bos, Eberhard van der Laan, Lodewijk Asscher, Jan Marijnissen, Agnes Kant, Lousewies van der Laan, Alexander Pechthold en Andrée van Es ontwaren.”

De datum van 20 juni zal niet haalbaar zijn, maar daar til ik niet zwaar aan. Zeker niet wanneer het gaat lukken om voor het eerst in de Nederlandse parlementaire geschiedenis een linkse sociaal-liberale regering aan de macht te krijgen. Een regering die bij het maken van crisisbeleid een goede mix weet te vinden tussen solidariteit en eigen verantwoordelijkheid, tussen vrije markt en de rol van de overheid. En tja, Femke als minister-president zal een droom blijven, maar wel de beste die Nederland zich kan wensen.

 Leave a Reply

(vereist)

(vereist)