Feb 112010
 

Het scooterincident van 15 januari j.l. in Nijmegen, waarbij twee jonge mannen op de vlucht voor de politie een overstekende voetganger doodreden, heeft afgelopen vrijdag 5 februari een vervolg gekregen. De broer van een der verdachten heeft op die dag de redactiechef van dagblad de Gelderlander met de dood bedreigd, in een poging om plaatsing van een interview met zijn moeder en zijn zus te voorkomen. In het interview vertellen de moeder en de zus over het leven en de achtergrond van de verdachte scooterrijder. De redactiechef heeft aangifte gedaan van ernstige bedreiging, de 18-jarige jongeman heeft zich inmiddels zelf bij de politie aangegeven. Deze kan hem maximaal drie dagen vasthouden, daarna wordt hij voorgeleid aan de rechter-commissaris en die moet beslissen over de vraag of hij weer op vrije voeten komt of niet.

De Gelderlander heeft besloten om het artikel niet te plaatsen, vanwege het verzoek van de moeder en de zus om niet tot publicatie over te gaan. In het programma Pauw & Witteman licht hoofdredacteur Pijnappels van de Gelderlander toe de prijs dat moeder en zus iets kan overkomen te hoog te vinden, wanneer de krant toch zou publiceren. Hij benadrukt ook dat de krant bij haar besluit niet gezwicht is voor de bedreiging van de jongeman, hetgeen blijkt uit het feit dat aangifte is gedaan.

De gemoederen rondom dit nieuwe incident lopen opnieuw hoog op. Burgemeester de Graaf van Nijmegen noemt het gedrag van de jongeman “van God los, met het volstrekt onacceptabele effect dat de vrije nieuwsgaring onder druk komt te staan.” Bij de dagelijkse lezersvraag van de Gelderlander, ditmaal handelend over wel of niet publiceren van het interview, vindt 93% van de ruim 2.500 uitgebrachte stemmen (normaal zijn dit er rond de 700), dat de Gelderlander alsnog tot publicatie over moet gaan. Ook landelijk wordt druk gediscussieerd over het duivelse dilemma dat is ontstaan: moet de vrije nieuwsgaring een groter belang worden toegedicht dan de veiligheid van het individu?

Een vraag die bij alle terechte commotie rondom de aantasting van de persvrijheid wellicht over het hoofd wordt gezien: wat is er in vredesnaam met deze jongeman aan de hand, die vragen over schuld, boete, vrije nieuwsgaring ondergeschikt maakt aan, ja waaraan eigenlijk? Eer? Schaamte? Machogedrag? Ook dit is relevante informatie. Wellicht kan de Gelderlander overwegen om naast moeder en zus ook deze broer te interviewen over zijn motieven?

 Leave a Reply

(vereist)

(vereist)