Mrt 122012
 

Vanmorgen berichtte de Volkskrant dat de Israelische luchtmacht voor de derde achtereenvolgende dag aanvallen op doelen in de Gazastrook heeft uitgevoerd. Hoewel er al jaren elke week projectielen vanuit de Gazastrook op Israel worden afgevuurd, lijkt de huidige geweldsexplosie het gevolg van de Israelische aanslag op een voorman van de groepering die de projectielen afschiet, aldus het artikel.

Zolang de Israeliërs de Palestijnen hun raketten laten afvuren zonder iets terug te doen, horen we daar niets over in de Volkskrant. Israel tracht zich met antiraketgeschut tegen deze beschietingen te beschermen. Universiteit en scholen worden gesloten tijdens de aanvallen en mensen vluchten naar hun safe rooms. Door deze maatregelen blijft het aantal slachtoffers aan Israelische zijde beperkt.

Een enkele keer zet Israel een gerichte tegenaanval in, door de leiders van de groeperingen die de raketten afschieten te bombarderen, zoals ook nu. De Volkskrant beschouwt dit als een geweldsexplosie door Israel ontketend. De dagelijks exploderende Palestijnse raketten zijn dit blijkbaar niet. Mijn verstand zegt me dat deze manier van berichtgeving gekleurd is.

Weten we nog hoe toenmalig minister van justitie Dries van Agt reageerde op de treinkaping door Molukkers bij het dorpje de Punt in 1977? Twee gegijzelden en zes kapers doodgeschoten.

  4 Responses to “Het menu: selectieve Volkskrant”

  1. En – zoals gewoonlijk: Palestijnse terroristen beschieten Israelische burgers (een oorlogsmisdaad), Israel beschiet terroristen (erkend recht op zelfverdediging).

  2. Ja ja Likoed NL, Palestijnse terroristen versus Israëlische burgers. Had Frans het over selectieve berichtgeving? Laat me niet lachen. Wat mij betreft mag Menachim Begin postuum als uitvinder van terrorisme door het internationaal tribunaal berecht worden. En hoewel ik morbide tegen de doodstraf ben, mag het dan postuum wegens verstek wel uitgesproken worden van mij.

  3. @danielmclion U kent blijkbaar het verschil niet tussen vrijheidsstrijders (die tegen soldaten vechten) en terroristen (die opzettelijk burgers vermoorden).

  4. Een vrij algemeen aanvaarde definitie van terrorisme is die door de FBI gehanteerd wordt: ” the unlawful use of force or violence against persons or property to intimidate or coerce a government, the civilian population, or any segment thereof, in furtherance of political or social objectives.”. Einde citaat. Het leidt geen enkele twijfel, Likoed Nederland, dat Menachem Begin’s Irgun organisatie perfect past in die definitie. Begin heeft zich wel degelijk in de Britse Mandaat periode schuldig gemaakt aan terrorisme.

 Leave a Reply

(vereist)

(vereist)