Mrt 092012
 

De overheid geeft in 2012 een kleine 4 miljard euro uit aan wetenschappelijk onderwijs. Dat is exclusief het nagenoeg net zo hoge bedrag voor studiefinanciering. Daar mag een prestatie tegenover staan.

Een collega, hoofddocent aan de Radboud Universiteit Nijmegen klaagt over de onbeleefdheid van bepaalde studenten tijdens het onderwijs. Ze gaan op de achterste rijen van de collegezaal zitten om gezellig met elkaar te kletsen in plaats van naar het verhaal van de docent te luisteren. Ze maken het daarmee de docent en de welwillende studenten moeilijk om het onderwijs goed te laten verlopen. Dit gedrag op de Nederlandse universiteiten schijnt in toenemende mate voor te komen.

Wat bezielt deze studenten? Ze hebben vrijwillig voor hun studie gekozen. Wanneer ze een bepaald college niet interessant vinden kunnen ze wegblijven. Wanneer ze de kwaliteit van de docent onder de maat vinden (hetgeen bij de collega overigens niet aan de orde is), kunnen ze een klacht bij het onderwijsmanagement indienen. Wel vrijwillig naar het college gaan om het onderwijs vervolgens te dwarsbomen staat haaks op de rationele houding die van een universitaire student gevraagd wordt.

Blijkbaar ogen sommige studenten volwassen, maar zijn het in wezen overjarige pubers, die de verantwoordelijkheid van volwassen gedrag nog niet kunnen dragen.

  2 Responses to “Het menu: kletsende studenten”

  1. Maar Frans, dat is toch niks nieuws hoor…… Laat ik maar de hand in eigen boezem steken, ook ik vond het sociale proces op de universiteit heel belangrijk!! (Ik ben er zelfs wel eens uitgestuurd omdat ik een jarige vriendin feliciteerde.)

  2. De conclusie van het artikel dat studenten overjarige pubers zijn, is juist en roept meer vragen op. Het is mijn eigen indruk dat studenten zeker de eerste twee jaar van hun studie zich als scholieren gedragen. In het derde jaar wordt het gedrag wat volwassener.

    De breinwetenschappers vertellen ons dat onze hersenen pas in ons 24ste jaar uitgegroeid zijn. Dan zou iemand pas in staat zijn bijvoorbeeld als een volwassene te plannen. Als iemand op zijn 18e gaat studeren,bereikt hij die fase pas als hij na 6 jaar studeren in de buurt komt van de langstudeerdersboete. Dat is mooi, want dan moet je echt dringend gaan plannen.

    Ik ken geen cijfers, maar het kan niet anders dan dat de gemiddelde leeftijd van de student de afgelopen decennia is gedaald. Ik weet niet hoe oud de voormannen van de maagdenhuisbezetting waren of van mei ’68, maar ik gok erop dat een groot deel van hen naar de huidige maatstaven jammerlijke langstudeerders zou zijn.

    Dus, als alle maatregelen om het studeren te versnellen hun vruchten afwerpen zal de universiteit zich moeten instellen op ‘kinderachtige’studenten. Studeren is immers voor kinderen.

 Leave a Reply

(vereist)

(vereist)