Jan 182012
 

De Volkskrant meldt dat het Syrische regime kinderen die deelnemen aan demonstraties arresteert, martelt en vermoordt. Het aantal zou nu op ongeveer 400 liggen. Gruwelijk was het bericht enige tijd geleden van de jongen wiens lijk onherkenbaar verminkt en zonder geslachtsdelen aan zijn familie werd teruggegeven. Abject.

De Israelische premier Netanyahu komt vandaag in Nederland aan voor een tweedaags bezoek. Hij spreekt met ministers en brengt een bezoek aan koningin Beatrix. Facebook pagina’s roepen op om te demonstreren en het bezoek te verstoren. Oud-premier Dries van Agt vindt in Trouw dat Nederland hem eens goed de les moet lezen en somt daarvoor een aantal misdaden van Israel op. Nergens in deze opsomming kom ik verminkte lijken van kinderen tegen.

Israel en Syrië, twee buurlanden. Als men de berichten in de pers mag geloven doet het ene land qua gruwelijkheid en misdadigheid niet voor het andere onder. Met uitzondering van Frits Bolkestein, die helder de achtergrond beschrijft van de Europese kritiek op Israel. Ik stel me voor dat ik gedwongen word om in een van beide landen te gaan wonen. Hoe komt het, dat ik zonder enige aarzeling zal kiezen voor Israel? En wat is de keuze van Dries in zo’n geval?

  5 Responses to “Het menu: Martelen van kinderen”

 1. Beste Frans,

  Je snapt zelf natuurlijk ook wel dat ´maar zij zijn nog veel erger!´, niet echt een sterk argument is. Inhoudelijk ga je niet op de kritiek op Israel in. In de meeste stukken die ik de afgelopen week las werd de Nederlandse regering opgeroepen Israel harder aan te pakken op het punt van die nederzettingen. Volgens mij ben jij ook geen voorstander van die nederzettingenpolitiek.

  Een tijdje terug kondigde je aan ´over de schutting te kijken´, kortom, ook de pijn van de ander te zien. Uit dit stukje blijkt dat dat toch niet zo eenvoudig is.

  Matthieu

 2. Hallo Matthieu,
  Je wordt gezocht voor een reünie van de philippus roveniusschool 2…augustus 2016..wil je svp contact zoeken met michiel hommels?
  Mvrgr Herman Oosterholt.

 3. Hallo Matthieu,

  Ik ben zeker geen voorstander van het Netanyahu-beleid, dat klopt. Waar ik in het stukje aandacht voor probeer te vragen is het probleem van de mensen Syrië, dat als zo vaak in de Nederlandse pers wordt overschaduwd door de – op zich soms terechte – kritiek op Israel. In vergelijking met wat er in landen als Syrië gebeurt (om over Afrika nog maar te zwijgen) is de toestand in Israel echt een minor-problem, dus laten we onze aandacht en prioriteiten aub iets beter verdelen.

  Frans

 4. Dag Frans,

  Een ´minor problem`… Tja, daar denken de Palestijnen die al zestig jaar in volkomen uitzichtsloosheid in vluchtelingenkampen leven dan weer anders over.

  Israel lijkt in Nederland inderdaad meer aandacht te krijgen dan Syrië. Het wordt als enige land genoemd in het regeeraccoord, en dan juist als land waar de banden mee moeten worden aangehaald. Jouw ervaring, iedereen doet maar lelijk over mijn geliefde Israel, is kortom niet echt op de realiteit gebasseerd.

  Het beleid van Netanyahu is erop gericht een Palestijnse staat en dus een oplossing van dit conflict onmogelijk te maken. Het westen heeft, door de jarenlange vervolging van joden en het stichten van de kolonie Israel, dit probleem veroorzaakt. De Palestijnen werden het slachtoffer. Dat onrecht moet ongedaan gemaakt worden. Ja, ook als er elders in de wereld nog groter onrecht bestaat.

  Groeten,
  Matthieu

 5. Matthieu,

  Het moge duidelijk zijn dat jij meer bezig bent met Israel en ik met de toestand in Syrië, zoals ik middels een andere vergelijking vandaag ook nog eens duidelijk maak (http://zinenrede.nl/?p=2243). Dat is natuurlijk je goed recht. Maar om mij dan maar eventjes in de categorie mensen te stoppen die er niet tegen kunnen wanneer er kritiek op hun geliefde Israel wordt geuit, daar protesteer ik tegen. En om mijn opmerkingen zodanig uit hun kontekst te halen, dat het lijkt alsof ik het probleem van de Palestijnen een minor problem vind, daarmee maak je mij boos. Ik vind het Palestijnse probleem minder groot dan het huidige Syrische probleem, dat staat er en niets anders.

 Leave a Reply

(vereist)

(vereist)