Jan 072012
 

De paus heeft aartsbisschop Eijk van Utrecht tot kardinaal benoemd, na paus de hoogste functie in de katholieke kerk. Enkele feiten op een rij:

Meneer Eijk is zijn carrière begonnen als geneeskundige en pas op 32-jarige leeftijd tot priester gewijd, na een opleiding aan het conservatieve grootseminarie van Rolduc. Hij zag homoseksualiteit als een neurose, vond de doodstraf aanvaardbaar en achtte wat de katholieke kerk volgens de geschiedenisboeken in de middeleeuwen de joden heeft aangedaan schromelijk overdreven.

Vraag voor de ethicus: maakt het voor de geloofwaardigheid van de kerk verschil of er in haar naam een enkele, tientallen of duizenden Joden op gruwelijke wijze zijn terechtgesteld vanwege hun geloof?

Onlangs presteerde hij het om het rapport Deetman over het seksueel misbruik door de kerk te becommentariëren met “we zijn het proces ingegaan met een aantal bestuurlijke maatregelen, waar ik echt achter sta”. Een van de slachtoffers kwalificeerde dit commentaar als “bij de beesten af”.

De roep om aftreden wegens het toedekken van het seksueel misbruik door de kerk klinkt luid. De paus denkt daar anders over. Als gelovige zou je bijna gaan vrezen dat de paus door de duivel moet zijn bezeten, toen hij deze controversiële figuur tot kardinaal benoemde.

 Leave a Reply

(vereist)

(vereist)