Jan 052012
 

Chapeau Sven Kramer. Hij is terug aan de top. Aan de vooravond van het Europees kampioenschap allround schaatsen in Boedapest dit weekeinde, mogen schaatsliefhebbers weer hopen op Nederlands goud. Na ruim anderhalf jaar afwezigheid, kloppen de harten in menig huiskamer weer sneller. Kramer is namelijk titelkandidaat.

Zijn tijden en klasseringen tijdens de selectiewedstrijden vorige week in een uitgestorven Thialf beloven veel. In zijn ijshal in Heerenveen won Kramer de 1500 meter – goed, Groothuis, het nationale sprintkanon op de metrische mijl, deed niet mee-. Hij versloeg  regerend Olympisch kampioen Mark Tuitert overtuigend. Dat is geen peulenschil. Op de 5000 meter moest hij alleen de eigenzinnige Bob de Jong voor laten gaan. ‘Nieuwkomer’ bij het langebaanschaatsen en Nederlands kampioen op deze afstand, Jorrit Bergsma won het brons. De BAM-rijder zal er in Boedapest niet bij zijn.

Kramer vindt zichzelf geen titelkandidaat. Zijn 500 meter is niet rap genoeg, zei hij tegen de NOS. Daarbij lijkt zijn overmacht op de lange afstanden weg te zijn. De verschillen met de concurrentie zijn kleiner geworden. Wellicht wil Kramer de druk eraf halen. De viervoudig Europees kampioen allround gaat namelijk alleen voor de winst in het eindklassement. De zilveren plak telt niet.

 

Concurrenten

Waarschijnlijk verslaat hij zijn concurrenten in Boedapest met een miniem verschil. Skobrev, de regerend Europees – en Wereldkampioen heeft zich teruggetrokken. Jammer, want het duel Skobrev Kramer zou spektakel hebben opgeleverd. In normale omstandigheden, dat wil zeggen als Kramer volledig fit zou zijn, zou hij de Rus op een hoop hebben gereden. Nu had hij zeker een kans gemaakt tegen de Fries.

De tegenstand komt nu van snelle landgenoten. Waarschijnlijk zijn Blokhuizen en coming man Verweij over vier afstanden net niet allround genoeg om Kramer pootje te lichten.

Daarmee is de schaatskoning weer terug aan het firmament. Of hij zondag nu Europees kampioen wordt of niet, maakt niet eens zo veel uit. Het staat gezien zijn tijden van vorige week al vast dat hij ook dit weekeinde meedoet om de prijzen. Tenzij hij op de Hongaarse buitenbaan net als Hilbert van der Duim over ‘vogelpoep’ uitglijdt, en zo zijn kansen verprutst. Ook kunnen wisselende weersomstandigheden de wedstrijd negatief beïnvloeden.  Een dag voor het begin van het EK regent het flink in Boedapest.

 

Blessures

Kramers’ comeback is opvallend. Hij sluit na anderhalf jaar blessureleed aan een zenuw in zijn dijbeen, weer fluks aan bij de absolute top. Dat tekent zijn talent, zijn fysiek en zijn tomeloze toewijding. Het zegt weinig over de kwaliteit van zijn tegenstanders. Verweij, Blokhuizen en Skobrev zijn wereldtoppers – al dan niet in wording -. Kramer is ‘buitenaards’.

Weinig geblesseerde topschaatsers maken een succesvolle rentree. Falko Zandstra won twee seizoenen lang veel prijzen (1992 en 1993) tot hij geblesseerd moest stoppen. Jochem Uytdehaage schaatste ook dramatisch na zijn succesvolle Olympische Spelen in Salt Lake City (2 gouden medailles, 2002). Fysieke klachten maakten een einde aan zijn schaatscarriere. Zijn Italiaanse ‘plaaggeest’ Enrico Fabris -het zijn geen vrienden-, heeft ook zijn schaatsen opgeborgen. Rugklachten spelen hem parten.

Ook Kramer weet niet zeker of hij terugkeert op zijn oude niveau. Velen dachten dat hij na de teleurstellende diskwalificatie op de tien kilometer, op de laatste Winterspelen van Vancouver, een dijbeenblessure simuleerde, om even vrij af te nemen van het schaatsen. Even weg van coach Gerard Kemkers, die zijn getalenteerde pupil, die avond in februari 2010, op de Olympic Oval, per abuis de binnenbocht instuurde, waar hij de buitenbocht had moeten rijden. Wat reed de Fries toen fantastisch. De bezoekers van de kroeg waar ik die avond was, braken het interieur bijna af van vreugde. Tot die foute wissel. Daarna stroomde de pub in mum van tijd leeg.

Kennelijk was Kramer echt geveld door een kwetsuur. Tegenover de Wereldomroep verklaarde hij eerder deze week dat hij last had van een opspelende zenuw. Hij kon, beweert hij, een tijdje niet eens een broek dragen. Zo’n pijn had hij aan zijn dijbeen. Wij moeten maar aannemen dat dit verhaal klopt.

In topsport kun je het niet permitteren om zolang uit de roulatie te zijn. De concurrentie zit namelijk niet stil. Tenzij je Kramer heet. Hij spot met deze wet. Hij is van de buitencategorie. Wonderbaarlijk dat hij bij de laatste selectiewedstrijden zulke snelle tijden noteerde. Het is een voorbode voor dit weekeinde. Kramer gaat voor goud en daarmee voor zijn vijfde EK allround zege.

  4 Responses to “Sven Kramer”

 1. Beste Joost,

  Erg leuk en aangrijpend artikel, ik vond het leuk om te lezen, ik had je website gekregen bij de tabakshop en toch maar even bekeken, leuke artikelen en een goede opzet, ik zie dat de site geen gebruik maakt van permalinks, dit raad ik toch zeer aan, ook kan er misschien reclame op de website worden gezet zodat je inkomsten kan genereren. Ik hoor snel van je,

  http://www.alles-leren.nl http://www.goedkoop-bellen.nu http://www.motivating-coach.com http://www.konijntekoop.nl

  mvg,

  Damyr van Mechelen

 2. Beste Damyr,

  Fijn dat je plezier hebt gehad met het lezen. Dat is mooi! Ik ben een digibeet, dus van permalinks weet ik niets. Tot nu had ik er zelfs nog nooit van gehoord. Maar ik heb het gegoogled. Ik zal de informatie bestuderen en wellicht kunnen Frans (beheerder webblog) en ik deze links gaan gebruiken om meer potentiële lezers te trekken.

  Zover mij bekend is, is het niet de bedoeling van zinenrede om met reclame geld te verdienen. Het gaat ook in tegen de geest van zin en rede. Ik ben niet tegen het verdienen van geld, alleen dan niet via dit forum.

  Met vriendelijke groet,

  Joost

 3. KONING SVEN! Pet af voor de KONING!

 4. Kramer verliest de 10km van concurrent Jorrit Bergsma. Met een verschil van bijna 9 secondes. Ik denk dat het op is bij Kramer.
  Afscheid van een gigant en het tijdperk Kramer in het mannenschaatsen.

 Leave a Reply

(vereist)

(vereist)