Feb 112010
 

Het Bayerische Viertel in de Berlijnse wijk Schöneberg, bekend om zijn beroemde, veelal joodse, bewoners (waaronder Albert Einstein en Erich Fromm) kent een bijzonder monument ter herinnering aan de verschrikkingen van het nationaalsocialisme. Het bestaat uit 80 aan lantaarnpalen bevestigde borden met ver- en gebodsteksten voor de joodse inwoners. Het monument is als Orte des Erinnerns in 1993 ontworpen door de kunstenaars Renata Stih en Frieder Schnock, in opdracht van de stad Berlijn. Zo staat er dat het joden verboden was om huisdieren te hebben, om met arische kinderen te spelen en om te tuinieren. Iets verderop, voor het Rathaus Schöneberg, hield John F. Kennedy in 1963 zijn beroemde toespraak met daarin de legendarische woorden: “Ich bin ein Bearleener”.

  One Response to “Bayerisches Viertel”

  1. Ter aanvulling een paar foto’s (zie artikel, red.), gemaakt in september 2009. Ik heb een paar uur door het Bayerisches Viertel in Berlijn gefietst en een paar foto’s gemaakt. Bij het lezen van de borden met de ‘wetten’ heb ik me afgevraagd, wat ik gedaan zou hebben, als ik in die tijd in Berlijn had gewoond. Hoe veel beklemming kan een mens verdragen? Alleen al ‘t lezen van de borden riep een beklemmend gevoel bij me op.

    Eén van de wetten luidde ook: “Lebensmittel dürfen Juden in Berlin nur nachmittags von 4–5 Uhr einkaufen. 4. 7. 1940″. Mijn moeder vertelde me hierover het volgende: Mijn joodse oma in Wannsee is een aantal keren door medebewoners aangegeven bij de politie omdat ze buiten deze tijden om boodschappen gedaan zou hebben. Met veel moeite lukte ‘t haar dan om de agenten te overtuigen, dat deze aantijgingen onjuist waren. Zo ver ging men dus in die dagen…..

 Leave a Reply

(vereist)

(vereist)