Jun 102011
 

Iedereen weet dat Afrika verreweg het armste continent van de wereld is. En dan bedoelen we niet de Nederlandse armoede, die er kort door de bocht op neer komt dat men genoegen moet nemen met kleren van een onbekend merk in plaats van Nike’s. Ook hebben we het dan niet over de arme bevolking van de Gaza-strook, die weldoorvoed is maar beperkt in zijn bewegingsruimte. In Afrika betekent armoede dat dagelijks tienduizenden mensen sterven door honger en ondervoeding. Van iedere drie Afrikanen lijdt er een honger.

Vanmorgen las ik in de Volkskrant dat Amerikaanse en Britse Hedgefondsen op grote schaal landbouwgrond in Afrika opkopen om er biobrandstoffen te verbouwen, met desastreuze gevolgen voor de voedsel-voorziening van de lokale bevolking. Op jaarbasis gaat het om gebieden met de omvang van een land als Frankrijk.

Hedgefondsen worden gevormd door zogenaamde durfkapitalisten die op niets ontziende wijze en op de kortst mogelijke termijn zo veel mogelijk geld willen verdienen. In 2009 waren zij de belangrijkste oorzaak van de kredietcrisis.

Dat deze aasgieren verantwoordelijk zijn voor het doorprikken van de hypotheekluchtbel die leidde tot de banken- en kredietcrisis valt nog enigszins te rechtvaardigen. Dan hadden de huizenkopers maar beter moeten rekenen, en bovendien resulteerde dit hooguit in het verlies van hun huis, niet van hun leven.

Maar het zo snel mogelijk en doelbewust nog rijker willen worden ten koste van duizenden mensenlevens is een misdaad die zich moeilijk laat onderscheiden van genocide. Daarbij komt dat iemand die genocide bedrijft dit meestal doet vanuit een of andere overtuiging, hoe ziekelijk deze ook moge zijn. Achter het opkopen van Afrikaanse landbouwgrond voor biobrandstoffen steekt alleen maar hebzucht van mensen die veelal reeds onnoemelijk rijk zijn. Waarom zijn er wel wetten om iemand te veroordelen voor genocide en staan we toe dat deze gewetenloze witteboordencriminelen ongestoord hun gang kunnen gaan met hun misdaad tegen de mensheid?

  One Response to “Aasgieren kopen Afrika op”

  1. Ik vind het zo erg he dat ik er van moet huilen

 Leave a Reply

(vereist)

(vereist)