Mei 192011
 

Vanochtend stond in de krant dat de vastgoedsector een miljard euro verzweeg voor de fiscus. Naast projectontwikkelaars zijn bij deze grootschalige fraude ook makelaars, notarissen, pensioenfondsen en woningcorporaties betrokken. Bij de bouwfraude in het begin van deze eeuw was de overheid ook al voor ongeveer een miljard opgelicht. Sommige bouwbedrijven werden toen veroordeeld tot een boete.

Eerder deze week kwam IMF-topman Dominique Strauss-Kahn negatief in het nieuws door een beschuldiging van verkrachting. In de marge van dit opzienbarende nieuws werd gemeld dat Strauss-Kahn in een suite van € 3.000,- per nacht verbleef. Ik mag aannemen dat meneer DSK, zoals hij door de Fransen bijna liefkozend genoemd wordt, als voorzitter van het IMF wel vaker in New York moet overnachten, zodat zijn hotelrekening al snel in de tonnen gaat lopen. Meneer DSK was de favoriete kandidaat van de socialisten voor het Franse presidentschap.

Drie jaar geleden stortten de bankenmanagers de wereld in de kredietcrisis door hun ongebreidelde hebzucht. We zijn nu nog aan het bijkomen van dit grootscheepse kansspel met gemeenschapsgelden, maar de bonussen voor deze moderne roofdieren rijzen alweer  de pan uit.

En wie draait voor al deze stroppen op? Juist, de gewone burger, die van huis uit geleerd heeft dat stelen niet mag. Die netjes zijn belasting betaalt en zijn spaargeld op de bank zet. Die het IMF van belang vindt, omdat het zijn belastinggeld goed besteedt in de hongerlijdende derdewereldlanden. Iemand met een geweten.

Als de gewone burger zichzelf vergeet en bij een ander inbreekt wordt hij daarvoor opgepakt en wettelijk veroordeeld. Strauss-Kahn wordt wellicht veroordeeld voor verkrachting. Mocht dat niet het geval zijn, dan mag hij probleemloos doorgaan met het verbrassen van gemeenschapsgelden. Datzelfde geldt voor de bankenmanagers en de krijtstreeppakken in de bouw- en vastgoedsector. Volstrekt gewetenloze mensen. Wordt het niet de hoogste tijd dat de wet voor deze miljarden kostende vormen van witteboordencriminaliteit wordt aangepast?

  4 Responses to “Waarom mag jatten in krijtstreep wel?”

  1. Is dit al niet langer bekend, althans de vermoedens?
    Ze worden nu alleen bevestigd.
    De hoop dat dit alles anders wordt, is bij mij allang vervlogen en probeer met mijn inkomen wat net iets onder de prijs van de suite per nacht ligt mijn leven prettig in te delen tot de dood mij van mijn werk scheidt…

  2. Precies, de hoop dat we hier iets aan kunnen doen vervlogen, en dat heet dan onze westerse democratie te zijn, het volk dat regeert, een model dat we zonodig met geweld uitdragen naar de rest van de wereld. Toch laat die ondemocratische rest van de wereld (Tahirplein) momenteel beter dan wij zien, dat gewetenloze corruptie door enkelen wel degelijk aangepakt kan worden door het volk. Dus misschien moeten wij onze oren wel daar te luister leggen in plaats van andersom.

  3. Gemeentes en overheden werken keihard mee aan deze vorm van criminaliteit.Door bij de grote bouwbedrijven hun maximale bestedingsbudget bekend te maken. Voor corruptie hoeven we niet naar Italie te kijken.

  4. Frans, die volksopstanden zijn in de EU al begonnen. Kijk naar spanje en Portugal.Het staat natuurlijk in een schril contrast met Afrika en het Midden Oosten maar het gaan om de strijd tegen onrecht.

 Leave a Reply

(vereist)

(vereist)