Mrt 102011
 

Gisteren debatteerde de Tweede kamer met minister Hillen over criminele toestanden bij defensie, waar personeel misbruik maakt van dienstauto’s en telefoons, waar spullen worden gestolen en waar leidinggevenden zichzelf verrijken met onterechte bonussen en premies.De mensen die dit onrecht aankaarten, worden door diezelfde leidinggevenden geïntimideerd en ‘wegbezuinigd’. Minister Hillen wist van niets, omdat hij niet was ingelicht door zijn secretaris-generaal. En bij deze laatste was de informatie over de wantoestanden ‘weggezakt’. Omdat er geen sprake is van opzet bij de secretaris-generaal mag hij van Hillen op zijn plek blijven. Tot mijn grote verbazing neemt een meerderheid van de kamer, bestaande uit CDA, VVD en PVV hier vervolgens genoegen mee.

Een goed functionerende democratie vereist in zo’n geval: ofwel de verantwoordelijke minister weg omdat hij incapabele ambtenaren laat zitten, ofwel de minister neemt zijn verantwoordelijkheid en stuurt de secretaris-generaal weg vanwege onacceptabel geheugenverlies.  Van de PVV kan ik me voorstellen dat ze een dergelijke ingreep aan haar laars lapt, want zij heeft weinig op met democratie. Maar van de volksvertegenwoordigers uit CDA en VVD (waar staat die D in hun naam nog eens voor?) is dit pure hypocrisie. Men hecht er meer waarde aan een minister uit eigen huis te laten zitten, dan op te komen voor ons democratisch systeem. En zo kalft het vertrouwen van de burger in het functioneren van de overheid weer iets verder af. Wilders lacht in zijn vuistje!


 Leave a Reply

(vereist)

(vereist)