Feb 052011
 

Op dinsdag 1 februari hekelt de Egyptische president Mubarak, nadat er al een week lang uiterst vreedzaam en gedisciplineerd  verlopen protesten tegen zijn bewind hebben plaatsgevonden, op tv de gewelddadige chaos, waarin de protesten zijn ontaard. Hij zegt dit een dag te vroeg, want pas op woensdag 2 februari gaan zijn aanhangers de straat op om het vreedzame proces met geweld te verstoren. Heeft hij dinsdag de verkeerde redevoering opgelezen?

Enkele dagen later zegt hij in een interview met het Amerikaanse ABC best af te willen treden, maar dat niet te kunnen omdat er dan een grote chaos in zijn land zal ontstaan. Ziet hij de nu bestaande chaos dan niet?

Mubarak haalt overduidelijk fantasie, wensdroom en werkelijkheid door elkaar. Hij spreekt over een gewelddadige chaos die er nog niet is en pas de dag erna ontstaat, waarschijnlijk zelfs als gevolg van zijn uitspraken een dag eerder. Hij spreekt over een chaos die komen gaat, terwijl de hele wereld al dagenlang op tv ooggetuige is van een chaos, die verstrekkende emotionele, sociale, politieke en economische gevolgen heeft en al meer dan 100 mensenlevens heeft gekost.

Egypte mag blij zijn met het leger dat tot nu toe zijn hoofd koel houdt, want het wordt geleid door een duidelijk dementerende oude man, dictator van beroep.

 Leave a Reply

(vereist)

(vereist)