Dec 172010
 

De discussie over het opkomend antisemitisme in Nederland, losgebarsten door uitspraken van Bolkestein, Cohen en van der Laan – de laatste tijdens de viering van het Chanoekafeest op de Dam, waar hij de joodse feestvierders oproept waakzaam te zijn jegens de angst in zichzelf – vindt zijn meest heldere stellingname in het volgende citaat van Nausicaa Marbe:

“Een burgemeester die korte metten wil maken met antisemitisme, zegt tegen de joden in zijn stad: schrijf op je gevels wie je bent. Schaam je niet, verstop je niet, wees niet bang. Ik bescherm jullie. Ter plekke. Dag en nacht. En ik ken geen pardon voor wie aan jullie komt. Vanzelfsprekend doet zo’n burgemeester dat voor iedereen. Zo bind je; de rest is geouwehoer.” (Volkskrant, 17 -12-2010)

Vervang waar nodig de woorden ‘burgemeester’ en ‘stad’ door respectievelijk ‘minister-president‘ en ‘land’, en alles wat nodig gezegd moet worden, is gezegd.

  One Response to “Nederland en antisemitisme: simpel”

 1. En wat gebeurt er als je Zuid-Zweden vervangt door Amsterdam-West?
  Ons toekomstperspectief?

  Wiesenthal-centrum: negatief reisadvies voor Joden in Amsterdam-West

  Het Simon Wiesenthal Center brengt een reisadvies uit aan Joden om voorzichtig te zijn bij bezoeken aan Amsterdam-West. Het advies is door twee woordvoerders overgebracht aan de minister van justitie.

  Woordvoerder Shimon Samuels van het Wiesenthalcentrum: ‘we brengen dit advies met grote terughoudendheid. Maar we constateren dat leden van de joodse gemeenschap doelwit zijn van antisemitische beledigingen en pesterijen.
  Er zijn tientallen van dergelijke incidenten gemeld bij de autoriteiten, maar dat heeft niet geleid tot arrestaties of veroordelingen.
  Een factor die bijdraagt tot ons besluit zijn de schandelijke opmerkingen van de sommige politici, die de schuld bij de joodse gemeenschap neerleggen omdat ze Israel niet veroordelen.

  Het Wiesenthalcentrum adviseerde de minister om veiligheidsmaatregelen te nemen voor de bescherming van joden.

  Het Wiesenthalcentrum bood ook haar expertise aan om autoriteiten en agenten te trainen in haar Tools For Tolerance Law Enforcement training program. In het kader van dit programma werden totnogtoe 10.000 mensen uit Canada, Duitsland en Frankrijk getraind.

  Simon Wiesenthal Center, 14 december 2010

 Leave a Reply

(vereist)

(vereist)