Dec 112010
 

Twee berichten hielden ons de afgelopen week bezig: Julian Assange met zijn klokkenluiders-site Wikileaks en de uitspraak van Frits Bolkestein dat orthodoxe joden beter kunnen verhuizen naar de VS of Israël. De reactie van justitie op deze zaken is tekenend voor het niveau van onze huidige democratie.

Julian Assange wordt op de internationale opsporingslijst van Interpol gezet, omdat hij vier maanden geleden in Zweden twee vrouwen zou hebben verkracht. Een reconstructie van de NOS maakt duidelijk dat het gaat om twee gevallen van vrijwillige seks, waarbij de ene keer het condoom is gesprongen en de andere keer tegen de zin van de vrouw zonder condoom gevreeën zou zijn. Nou schijnt Zweden er strenge regels over verkrachting op na te houden, maar wanneer de ene Zweedse officier van justitie Assange verhoort en er geen misdrijf in ziet en vier maanden later een nieuwe officier van justitie Interpol inschakelt als ware Assange een gevaarlijke crimineel, kan men toch moeilijk met droge ogen blijven volhouden dat het aanhoudingsbevel niets te maken heeft met het publiceren van gelekte documenten op Wikileaks. In het verlengde van deze zaak arresteert de Nederlandse justitie afgelopen week een 16 jarige hacker, die betrokken blijkt bij cyberaanvallen op de websites van mastercard en visa als reactie op het stopzetten van betalingen aan Wikileaks door de beide creditcardbedrijven. Justitie besluit vervolgens om de jongen na zijn arrestatie nog minimaal 13 dagen in hechtenis te houden.

Op donderdag 9 december komt Frits Bolkestein bij Pauw & Witteman uitleggen waarom hij (de kinderen van) orthodoxe Joden aanraadt naar de VS of Israël te emigreren. Zijn belangrijkste verwijt is dat Nederland wegkijkt bij het toenemend antisemitisme. Ter toelichting laten Pauw & Witteman een filmpje zien waarop een op het oog eveneens 16 jarige jongen schaamteloos in de camera zegt dat de joden uitgeroeid moeten worden. Ook zegt hij dat hij mensen met een keppeltje op ‘wil prikken’. Later blijkt dat het filmpje op 28 januari van dit jaar in Utrecht is opgenomen, al een half jaar op Youtube staat en meer dan 200.000 keer is bekeken. Is er een arrestatiebevel tegen deze 16 jarige voor haat zaaien uitgegaan en zo ja, wat is daar het resultaat van geweest? Heeft deze jongeman ook minimaal 13 dagen vastgezeten? Femke Halsema twittert na de uitzending het vanzelfsprekend te vinden dat er meer actie tegen discriminatie ondernomen wordt. Maar tot nu toe heb ik Femke geen kamervragen horen stellen over het getoonde filmpje, waardoor ze met de mond belijdt dat discriminatie harder aangepakt moet worden, maar met (het ontbreken van) daden het gelijk van Bolkestein bevestigt. Bolkestein kierewiet noemen vanwege zijn verhaal, maar niet reageren op zo’n schaamteloos haat zaaiend filmpje vind ik onverteerbaar van Femke.

Met Bolkestein maak ik me ernstige zorgen over het wegkijken bij kwesties die gevoelig liggen, maar geen directe schade aanbrengen. Dat staat in schril contrast met het voortvarende handelen van justitie bij kwesties waar het twijfelachtig optreden van de overheid zelf of van geldschieters in het geding is.

Nawoord: De jongen met de haatopmerkingen over joden blijkt 17 jaar oud te zijn. Hij is drie weken na zijn uitspraken aangehouden, verhoord en weer heengezonden. Kamervragen over deze kwestie zijn niet gesteld, toen niet en nu niet. Voor wie meer wil weten over het handelen van een der beide vrouwen die een aanklacht voor verkrachting tegen Assange heeft ingediend, klik hier.

  2 Responses to “Schijnheilige justitie”

  1. Het betreffende filmpje is al maanden geleden in het nieuws(op tv) geweest.

  2. ja, maar kun jij je herinneren of er toen door iemand kamervragen over zijn gesteld, of dat de jongen is gearresteerd?

 Leave a Reply

(vereist)

(vereist)