Dec 032010
 

De wereld is in rep en roer vanwege Julian Assange, die beslag heeft weten te leggen op de informatie àchter de vaak verhullende officiële berichten van landen en hun politici. En vervolgens die informatie ook aan de wereld ter beschikking stelt via Wikileaks. Zo krijgen we te lezen wat de VS nu eigenlijk vinden van politieke leiders als Poetin, Sarkozy, Berlusconi, Brown, Erdogan en Merkel. Zo horen we dat Arabische landen als Jordanië, Egypte en Saoedi Arabië niet Israël als hun grootste gevaar beschouwen, maar de potentiële kernmacht Iran die gezien wordt als een slang waarvan de kop afgehakt moet worden. En China zou er helemaal niet zo’n probleem van maken wanneer Noord- en Zuid-Korea weer herenigd werden onder Zuid-Koreaanse vlag. Meestal informatie die in de wandelgangen reeds bekend was, maar zo af en toe ook iets dat een rol kan gaan spelen in de toekomstige wereldpolitiek. En de stroom is nog lang niet opgedroogd.
De diplomatie van de VS wordt het meest in haar hemd gezet. Niet verwonderlijk, wanneer men in Vrij Nederland leest dat Assange zich als een Robin Hood van de waarheidsvinding neerzet, die het opneemt voor de kwetsbaren van de samenleving. Hillary Clinton valt door de mand, wanneer zij de acties van Wikileaks kwalificeert als een gevaar voor de wereld en aankondigt Assange agressief te gaan vervolgen door hem onder de categorie ‘meest gezochte misdadigers’ te plaatsen. Onze eigen opperbaas Mark Rutte spreekt zich iets gematigder uit en noemt de openbaarmakingen ‘heel schadelijk voor de diplomatieke verhoudingen’. De Russische president Medvedev reageert met humor op de gelekte documenten over hem en Poetin, door de Amerikanen alvast voor te bereiden op de memo’s van de Russische diplomaten. Hij toont daarmee aan als enige politicus de informatie van Wikileaks op zijn feitelijke waarde te schatten. Want laten we eerlijk zijn, wat doen Assange en Wikileaks meer dan in onderstaande karikatuur van Collignon zo treffend wordt uitgedrukt en wat is daar strafbaar aan?

Ondertussen pleit columniste Nausicaa Marbe er voor om Assange politiek asiel in Nederland te verlenen en heeft de opiniesite Joop.nl een oproep aan premier Rutte met een soortgelijke strekking geplaatst, die door eenieder ondertekend kan worden. Hoewel het ons ongetwijfeld op een nieuwe reprimande van grote broer de VS zal komen te staan, lijkt me dat de enige juiste daad van een land dat zijn democratie serieus neemt en bovendien geregeerd wordt door een liberale minister-president. Nausicaa en Joop.nl hebben mijn volledige steun!

 Leave a Reply

(vereist)

(vereist)