Okt 312010
 

Harry Kurt Victor Mulisch is op zaterdagavond 30 oktober 2010 op 83-jarige leeftijd overleden.

‘Zeventien is de leeftijd van mijn ziel………Als ik nu bij de kapper zit, zie ik wit haar en rimpels. Maar in de kappersspiegel zie ik niemand anders dan ik zag toen ik twaalf was. Tachtig ben je voor de anderen. Je hebt mensen die op hun kindertijd terugkijken als op iets wat totaal voorbij is. Heb ik niet. Je verandert natuurlijk, maar dat wat verandert, verandert niet. Dit is een hegeliaanse paradox, dus het is vermoedelijk waar. Al ben je anders, je bent nog steeds dezelfde’.

(interview met Harry Mulisch in de Volkskrant, ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag in 2007)

  2 Responses to “Harry Mulisch, 1927 – 2010”

  1. Mooi citaat Frans. Je ziet het verwonderde jongetje van 12 zitten bij de kapper en de eeuwige adolescent van 17 heeft goed van zich laten horen. Overigens zet de dialektiek van Hegel een begrip als waarheid juist op losse schroeven, maar dat deed Mulisch zelf ook voortdurend; dat was zijn waarheid.

  2. Een markant figuur! Ik had meer met de boeken van WF Hermans en Gerard Reve, maar ik kon echt genieten van de publieke optredens van Mulisch. Een zelfverzekerde intellectueel met humor, ironie en visie. Tijdens de uitvaartceremonie troffen mij met name de liefdevolle toespraken van dochters Frieda en Anna.

 Leave a Reply

(vereist)

(vereist)