Sep 282012
 
De verborgen erotiek van de Madonna van Bellini

Madonna’s op kerkelijke altaarstukken zijn niet alleen prachtig gekleed en tegen een schitterende achtergrond geplaatst, maar ook mooi om te zien en in vele gevallen zelfs uitgesproken sexy. Zij bieden aldus gelegenheid om seksuele fantasieën te koesteren, waarbij geen ongemakkelijke keuze gemaakt hoeft te worden tussen seksualiteit en andere, moreel hogere eigenschappen die voor ons belangrijk zijn.

Aug 232010
 
Casanova Forever

In kapitalen staat de expositie aangekondigd op de muur van het museum in het plaatsje Hameau du Lac in Zuid-Frankrijk waar wij al enige jaren een vakantiehuis hebben. Het is niet zomaar een museum, maar een bekend centrum voor hedendaagse kunst opgericht door de Nederlandse kunstschilder Piet Moget. Een aantal jaren geleden was er tot onze verrassing een grote overzichtstentoonstelling van Karel Appel en we ontdekten toen dat Piet Moget als vriend van Karel Appel over een uitgebreide collectie van diens werk beschikt. En nu dan een tentoonstelling met als thema Casanova forever, het neusje van de zalm voor een erotomaan!

Apr 092010
 
Kunstroof in Goffertpark

In de Gelderlander van 7 april lees ik dat het beeld van de ‘Kammende Baadster’ is gestolen. Het bronzen kunstwerk heeft ruim 50 jaar ongeschonden bij de spiegelvijver van het Goffertpark in Nijmegen gestaan, alsof de baadster, nog nadruppelend, zojuist vanuit de vijver op de sokkel is geklommen. Die sokkel is nu leeg, het beeld is er van afgezaagd….

Apr 052010
 
Paul van Ernich schildert schilderijen

“Eigenlijk ben ik pas vrij laat met schilderen begonnen. In vroeger tijden ging men al op jonge leeftijd bij een meester in de leer om het ambacht onder de knie te krijgen, dus wat mijn voorgangers betreft kamp ik met een achterstand, die ik de afgelopen 20 jaar met volle inzet heb proberen weg te werken. Om het een roeping te noemen gaat iets te ver, het is meer een kwestie van mijn talenten willen lees meer…