Frank Beuken

Mei 172011
 

Je vertelt ze over je gevoelens maar in plaats van begrip te tonen, klagen zij over hun auto problemen.

Je wilt met ze over het nieuws en de politiek praten maar zij antwoorden: “daar heb ik geen tijd voor”.  Ze lijken gewoon niet naar je te luisteren. “Domme en onwetende mensen”, dat is wat je dan denkt. 
Het maakt niet uit wat je ze vertelt. Ze  delen je zorgen en gevoelens niet. Jullie liggen mijlenver uit elkaar.

Herken je dit?

Dan ben je misschien een reiziger. Wellicht breek je nu je hoofd over deze omschrijving en denkt: “Ik heb nooit gereisd, hoe kan ik dan een reiziger zijn? “
In feite slaat het op de toestand van je geest; je bent een mentale reiziger. Je draagt de zorg  van de hele wereld en je voelt het leed van anderen. Je voelt je verplicht om erover te praten en misschien wel te schrijven. Je wordt gehinderd door vervelende stemmingswisselingen. Ze komen en gaan. Van een net nog zeer optimistisch humeur zink je weg in een treurige stemming en even snel kan het weer veranderen.

Om dit te verklaren hebben we een korte analyse nodig  van de eerder genoemde “domme en onwetende” mensen.

Weten deze mensen dan echt niets, hebben ze er echt helemaal geen benul van? Nee, dat is niet waar.

Laten we ook hen eerst een naam geven: “De Doeners”. Het geeft je een idee waarom beide groepen van belang zijn. De doener is een persoon wiens wereld niet zo groot is. Die speelt zich af rondom zijn huis, tuin, gezin, werk en de jaarlijkse vakanties. Het kan hem echt niets schelen wat er ver van zijn bed gebeurt. De doener kijkt liever naar sport- of amusementsprogramma’s in plaats van nieuws- en actualiteiten-programma’s. Behalve wanneer het nieuws over zijn directe omgeving gaat.  Zijn wereld is beperkt, omdat hij het zo wil.  Een veilige en kleine wereld. Een reiziger zou zelfs jaloers kunnen zijn op zijn tevredenheid. De doener heeft minder vaak stemmingswisselingen en zolang alles volgens plan verloopt, voelt hij zich goed. De doener kent geen hoog niveau van geluk. Op die manier zal hij ook niet snel in een zwart gat vallen. Het is bijna als een vlakke lijn op een hartmonitor, met kleine pieken en dalen. In de wereld zijn  de doeners veruit de grootste groep mensen. Zij zorgen voor stabiliteit in de welvaart en staan garant voor een voortdurende en efficiënte maatschappij.

De lijn van de reiziger kan plotsklaps van ongekende hoogte vallen tot  ver eronder. De reiziger is veel gevoeliger voor de samenleving en de daaraan gerelateerde problemen. Hij beseft dat deze samenleving verre van perfect is, met een onmenselijk systeem waarin te veel mensen moeten lijden.

Een reiziger is nieuwsgierig, is geïnteresseerd in andere culturen, in andere gewoontes. De reiziger is een filosoof, een verkenner op zoek naar oplossingen. Het ontdekken van nieuwe manieren voor een hogere levensstandaard voor ons allemaal. Dat maakt hem van essentieel belang op deze wereld.

De reiziger wil een veilige haven creëren zodat  de doeners kunnen volgen.

Wie ben jij?

Mei 102011
 

Lang geleden toen Europa nog slechts bevolkt werd door wilde hordes, bestond er in Azië, het Middenoosten, het Middellandse Zeegebied en Noord Afrika al een grote beschaving met een gezonde handelseconomie en een rijke cultuur.

De eerste kruistochten begonnen in de 11e eeuw en werden geleid door de Franken en het Heilige Roomse Rijk. Zij overweldigden en terroriseerden vele Islamitische landen in het Middenoosten met grof geweld, stalen hun bezittingen, hun kennis en lieten deze landen in armoe achter.

De vroegere zijderoutes startten vooral in Zuidoost Azië met China als centrum. Vandaag de dag groeien de economieën van China en India snel. Het Westen tracht deze groei te controleren door beide landen te dwingen het economische spel volgens de westerse regels te spelen. China en India hebben echter geleerd van het verleden; de nieuwe zijderoutes lopen van China en India naar Afrika.

In Noord Afrika vechten de mensen momenteel voor hun vrijheid en de verbetering van hun leefomstandigheden. Hun economieën zullen op korte termijn sneller groeien dan de Westerse, hetgeen een keerpunt in de beschaving teweeg zal brengen. Wellicht leidt dit binnen enkele decaden ertoe dat Europa en de Verenigde Staten op grote achterstand geraken?